Variabile si constante

O variabila este un loc in memorie in care se pot stoca date si care se pot accesa rapid. Fiecare variabila are un nume si trebuie as inceapa cu simbolul $; numele variabilei poate contine doar litere, cifre si simbolul _ (underscore). Fiecare variabila este stocata ca un variant.

 

Declararea variabilelor:

Variabilele sunt declarate si create cu cuvintele cheie Dim, Global, Local. Mai jos sunt cateva exemple care arata cum se poate declara o variabila sau mai multe.

De asemenea se poate declara o variabila si atribui o valoare acesteia ca in exemplul de mai jos.

Se poate atribui o valoare unei variabile si fara a declara explicit variabila.

 

Declararea constantelor:

Constantele nu pot redeclara o variabila existanta.

Declararea constantelor se face folosind cuvantul cheie Const.

Constantele pot fi declarate si initializate folosind cuvantul cheie Enum.

 

Domeniul:

Domeniul unei variabile este controlat de cand si cum declarati o variabila.

Daca declarati o variabila la inceputul scriptului, in afara oricarei functii, va fi in domeniul Global si va putea fi citita si modificata oriunde in script.

Daca declarati o variabila in interiorul unei functii, va fi in domeniul Local si poate fi utilizata doar in interiorul acelei functii. Variabilele create in interiorul functiilor sunt automat distruse cand functia se incheie.

In mod prestabilit, cand variabilele sunt declarate in interiorul functiilor folosind cuvantul cheie Dim sau nu sunt declarate explicit, ele apartin domeniului Local daca nu exista o alta variabila in domeniul Global cu acelasi nume (caz in care variabila globala este refolosita). Acest lucru poate fi prevenit prin declararea explicita a variabilelor intr-unul din domeniile Global sau Local.   Daca rulati acest script in consola obtineti urmatorul rezultatul de mai jos. Practic in interiorul functiei se poate accesa variabila globala, iar variabila locala poate fi folosita doar in interiorul functiei in care este declarata.

 

 In unele cazuri o sa aveti nevoie de variabile declarate in interiorul unei functii dar nu vreti ca variabila sa fie distrusa cand functia isi termina executia. In acest caz se foloseste cuvantul cheie Static iar variabila nu va fi distrusa la iesirea din functie; totusi variabila poate fi accesata doar in viitoarele apeluri functiei in care a fost creata.

Ruland acest script se apeleaza de doua ori functia Test(). Ceea ce demonstreaza acest script este ca variabila $variabila nu este distrusa dupa primul apel al functiei Test(). Acest lucru se poate observa privind rezultatul din consola. La primul apel variabila este declarata si atribuita valoarea 0, apoi se adauga 1 (prin operatia aritmetica de adunare). La al doilea apel al functiei, la valoarea care o avea stocata variabila dupa primul apel se mai adauga 1; practic variabila nu se reinitiazeaza.


* Pentru orice intrebari sau nelamuriri legate de curs sau limbajul AutoIt accesati sectiunea AutoIt a forumului SkullBox sau platforma de suport tehnic NetHelp.