Expresii conditionale

Nu de putine ori vor aparea situatii in care veti dori sa faceti anumite lucruri pe baza unor conditii, cum ar fi: este un numar mai mare decat altul?; variabila aceasta contine un sir anume de caractere? etc. Pentru aceste situatii se folosesc expresiile conditionale. Conditiile pot fi evaluate ca fiind true (non-zero) sau ca fiind false (zero). De obicei in evalurea expresiilor conditionale se folosesc operatori de comparatie (vezi lectia Operatori).

 

In AutoIt sunt disponibile trei tipuri de expresii conditionale:

  1. If…Then…Else

Prototipul general al acestei expresii este:

Sunt cazuri in care nu o sa aveti nevoie sa evaluati mai mult de o expresie, cazuri in care nu se foloseste ElseIf; iar daca nu se doreste executarea altor linii daca expresia nu este evaluata ca adevarata poate sa lipseasca din prototip si Else. Astefel prototipul se poate reduce la forma de mai jos, pentru unele cazuri.

Un  exemplu folosind aceasta expresie conditionala:

Daca rulati acest script, va aparea un message box cu intrebarea “Va place acest tutorial?”. In functie de raspunsul dat se va afisa un nou message box cu un mesaj. (vezi ID-urile care le poate returna MsgBox la lectia “Interactiunea cu scriptul”).

 

  1. Select…Case

Aceasta expresie este asemanatoare cu cea invatata mai sus, cu particularitatea ca se foloseste cand trebuie testate multe cazuri posibile. Prototipul acestei expresii este:

Un exemplu folosind aceasta expresie conditionala:

 

  1. Switch…Case

Foarte similar cu expresia Select…Case, cu particularitatea ca se foloseste cand este nevoie o comparatie a unei expresii cu o gama larga de posibile cazuri. Prototipul general al expresiei este:

Un exemplu folosind aceasta expresie conditionala:

Nota: in structurile expresiilor conditionale, prima conditie evaluata ca fiind adevarata va controla ce anume va fi executat, conditiile ulterioare vor fi ignorate.


* Pentru orice intrebari sau nelamuriri legate de curs sau limbajul AutoIt accesati sectiunea AutoIt a forumului SkullBox sau platforma de suport tehnic NetHelp.